טכניקת הדפוס המתאימה

דפוס דיגיטלי? דפוס אופסט? או דפוס משי? במדריך הזה תמצאו הסבר קצר על כל אחת מטכניקות הדפוס, כך שתוכלו להכיר את ההבדלים ולבחור בטכניקת הדפוס המתאימה לכם ביותר.

 

השימוש בדפוס לצורך הפצת מסרים כתובים או ויזואליים זהים, למספר גדול של אנשים, הוא אולי ברור מאליו בעידן המודרני, אך למעשה מדובר באחת מהטכנולוגיות העתיקות בעולם שהשתכללה עם השנים וממשיכה להתפתח כל הזמן.

 

מי המציא את הדפוס?

העדויות ההיסטוריות העתיקות ביותר לשימוש בדפוס נמצאו על גבי "דסקית פייסטוס" שמתוארכת מתקופת הברונזה, כ-2000 שנה לפנה"ס. קוטרה הוא כ־15 ס"מ, ומשני צדדיה מופיעים אותם 45 סימנים שונים שמחולקים למילים בשפה לא ידועה. העובדה שמשני צדי המטבע מופיעים סימנים זהים, היא זו שמעידה על כך שהם הוטבעו בעזרת תבנית ומכאן שזוהי טכניקת הדפוס העתיקה ביותר בעולם.
יוהאן גוטנברג ששמו אולי לא אומר לכם הרבה עכשיו, היה זה שהוביל את מהפכת הדפוס, לאחר שבמאה ה-15 המציא למעשה את טכניקת הדפוס הדומה לזו המוכרת לנו כיום. בזכות המצאתו, שאפשרה להדפיס טקסט באמצעות אותיות מגולפות עשויות מתכת (במקום שימוש בלוחות מגולפים) – כולנו יכולים לקרוא עיתונים, ספרים ושלטי פרסום שונים.
מאז תקופת הברונזה ועד היום, עברו הרבה אותיות מתחת למכונות הדפוס…
המחשבים שנכנסו לחיינו הם ששינו את כל מה שהכרנו עד אז בכל תחומי החיים, ובתחום הדפוס בפרט. רוב המוצרים המודפסים שאנחנו מכירים היום מודפסים בטכניקות ממוחשבות שונות, כשהנפוצות ביותר הן טכניקת הדפוס הדיגיטלי וטכניקת דפוס האופסט (טכניקות המכונות "הדפסה עקיפה").

 

טכניקות הדפוס השונות והשימושים בהן

מגוון טכניקות הדפוס שקיימות כיום הוא רחב, ולכל טכניקה יש את המאפיינים שלה. כדי שתוכלו לדעת מהי טכניקת הדפוס הנכונה ביותר לצרכים שלכם, סקרנו עבורכם את טכניקות הדפוס הנפוצות ואת השימושים העיקריים שכל אחת מהן:

 

הדפסה דיגיטלית

הדפסה דיגיטלית היא טכניקת ההדפסה הנפוצה ביותר, שבה ההדפסה מתבצעת באמצעות מדפסת הזרקת דיו (ביתיות או כמו אלו שנמצאות בבתי דפוס), כאשר הקובץ שאותו רוצים להדפיס מועבר אליה ישירות מהמדיה הדיגיטלית (מחשב, מצלמה, טלפון נייד וכו').

בהדפסה דיגיטלית משתמשים היום בתי הדפוס בעיקר לצורך הדפסת מגוון רחב של מוצרי מיתוג ופרסום: פליירים, שרשראות דגלים, פוסטרים בגדלים שונים, מתקני תצוגה, שלטי פרסום גדולים (כגון שלטי שמשונית) ועוד.

 

להדפסה הדיגיטלית שהיא למעשה מומחיות בית הדפוס שלנו, דפוס בצלאל, יש יתרונות רבים כשהמהותיים שבהם:

 

  • אפשרות להדפיס על גבי חומרים שונים (נייר, בד, ויניל וכו').
  • אפשרות להדפיס בכמויות שונות – מכמויות קטנות (עשרות/ מאות יחידות) ועד לכמויות גדולות (אלפי יחידות).
  • עלויות נמוכות יחסית (בהתאם לכמות, לגודל ולסוג החומר שעליו מדפיסים).

דפוס אופסט

אופסט (Offset) הוא למעשה טכניקת הדפסה דיגיטלית מתקדמת, שמתאימה במיוחד להדפסת כמויות גדולות. בשיטה זו יוצרים את התמונה הרצויה על גבי לוח אלומיניום דק שמורכב על גליל במכונת הדפוס, מוצמד אל המשטח שעליו רוצים להדפיס וכתוצאה מהמגע מועבר הצבע אל המשטח.

 

יתרונות דפוס האופסט:

 

  •  יכולת דיוק טובה יותר שמשפרת את איכות ההדפסה.
  •  אפשרות להוסיף צבעים מיוחדים כגון צבעי פנטון, מטאליים או זרחניים.
  • מחיר משתלם יותר בהדפסת כמויות גדולות (בהשוואה לדפוס דיגיטלי בפורמט רחב).

 

דפוס משי

טכניקה שבה מעבירים את הצבעים הרצויים בדוגמה הרצויה, מבעד לרשת העשויה מסיבים סינטטיים (בעבר היתה הרשת עשויה מסיבי משי ומכאן השם). כיום משתמשים בטכניקה זו בעיקר לצרכי הדפסה על טקסטיל.

 

פלקסוגרפיה (פלקסו)

טכניקה שבה משתמשים בלייזר (בעבר השתמשו בגלופת גומי שדומה לחומת משרדית ומכאן השם), כדי להדפיס על משטחים עדינים. כיום משתמשים בטכניקה זו בעיקר לצורך הדפסה על שקיות.

 

דפוס צילינדר

טכניקת דפוס שבה ההדפסה מתבצעת באמצעות צריבה בלייזר (בעבר השתמשו בגליל מתכת ומכאן השם), המאפשרת שליטה מלאה על הרזולוציה. כיום משתמשים בטכניקה זו בעיקר להדפסות גדולות ואיכותיות של מיליוני עותקים (המגזין נשיונל גאורגפיק מודפס לדוגמה בטכניקה זו).

 

טמפוגרפיה ("הדפסת טמפון")

טכניקה שבה משתמשים בחותמת סיליקון דמוית כרית, הנטבלת בדיו ומעבירה אותו אל החפץ עליו מדפיסים, כדי להדפיס על חפצים תלת ממדיים (כגון עטים או ספלים).
דפוס סובלימציה טכניקת דפוס שבה מעבירים את הצבע באמצעות חום, המשמשת לצורך הדפסה על גבי מוצרים שמצופים בפולימר (כגון כרטיסי אשראי).

 

איך לבחור את טכניקת הדפוס הנכונה?

עכשיו כשאתם מכירים את טכניקות הדפוס השונות, תוכלו לבחור את הטכניקה שהכי מתאימה לכם הן מבחינת החומר שעליו תרצו להדפיס, הן מבחינת הגודל, הן מבחינת כמות ההדפסות, הן מבחינת התוצאה שתרצו לקבל והן מבחינת התקציב.